mapa | kontakt | početna |

Investicioni fondovi - pitanja i odgovori

Piše: Miroljub Ristić, Beogradska berza | Izvor: B92 | 1. mart 2007.

Svaka vrsta investicija zasnovana je na ličnim preferncijama pojedinca tako da ne postoji univerzalni šablon po kome je moguće izvršiti odabir investicionog fonda. Najvažnije je sigurno dobro se informisati i proučiti ponudu, uslove i troškove koji će se javiti kod ovakvog načina ulaganja u hartije od vrednosti. Nakon ovakvog upoznavanja sa stanjem, izbor će zavisiti od rizika koji je svaki pojedinac spreman da preuzme, a koji zavisi od tipa fonda odnosno njegove buduće strategije. Kao što je praksa u svetu, a kako je propisano i našim zakonom, investicioni fondovi će opsežno informisati potencijalne klijente (članove) o strategiji investiranja, ostvarenim rezultatima i sl.

 

-Kakva su očekivanja Beogradske berze od stupanja na snagu zakona o investicionim fondovima?

Beogradska berza se u proteklom periodu snažno zalagala za donošenje i primenu zakona koji bi regulisao kolektivo investiranje i upravljanje sredstvima, kako institucija tako i fizičkih lica, i prava je šteta što je jedan pravni akt ovakvog značaja toliko dugo čekao na usvajanje.

Investicioni fondovi, kao i dobrovoljni penzioni fondovi sigurno će pozitivno uticati na tržište hartija od vrednosti, ali ove institucije treba posmatrati znatno šire od pojma aktivnog učesnika na finasijskom tržištu. One po svojoj prirodi predstavljaju alternativu štednji u bankama i kao takve postaju značajan instrument za prikupljkanje i plasiranje viškova kapitala koji postoje i u našoj zemlji.

Tako prikupljen kapital, koji je neophodan sektoru privrede, postaje jeftiniji i lakše dostupan alokacijom preko hartije od vrednosti (akcije i/ili obveznice). U poređenju sa sadašnjom situacijom, kada su jedina sredstva za razvoj ili kredit kod banke ili reinvestiranje profita kompanije, hartija od vrednosti može postati značajan alternatavni način finansiranja kao što je to u drugim ekonomijama.

Investicioni fondovi omogućavaju svima koji imaju višak sredstava da ih plasiraju na tršite kapitala, bez preterano visokog znanja o investiranju i truda oko analiziranja investicionih mogućnosti, što inače kao prethodnu aktivnost, zahteva svaka investiciona odluka. Kada se i registruju domaći investicioni fondovi, oni će biti profesionalno osposobljeni za načine pronalaženja prinosno sposobnih, tržišno atraktivnih i kvalitetnih hartija (i uopšte investicija) kojima će trgovati i tako svojim ulagačima obezbeđivati profit.

Po pravilu, ovakvi tipovi učesnika intenziviraju trgovačke procese, ali samo ukoliko postoje dovoljno kvalitetne i kapitalno značajne kompanije u koje mogu ulagati.

+Kakva je moguća apsorpciona moć investicionih fondova na domaćem tržištu i kada je pogodan trenutak da se građani okreću tom vidu štednje i investiranja?

+Kada građani razmišljaju o tome u kom i kakvom fondu da ulože novac, čime treba da se rukovode?

+Osim adekvatne primene zakona u praksi, kakvi još problemi mogu da se pojave i spreče funkcionisanje fondova?

+Šta Beogradska berza može da učini da bi građanima pomogla i razjasnila poslovanje ovih novih učesnika na tržištu kapitala?

Korisno

Investiranje u fond

Investiranje u fond

Merilo uspeha otvorenog investicionog fonda je rast vrednosti investicione jedinice. Pogledajte ceo tekst.

 

Cela lista